[aparat id=’7iSkz’]
نام دامنه چیست و چرا باید دامنه ثبت کنیم؟ سهم بزرگی از دنیای اینترنت را نام دامنه در بر می گیرد. وقتی سراغ یک وبسایت اینترنتی می رویم اولین چیزی که چشم ما به آن میخورد، نام دامنه می باشد. همین که آدرس یک وبسایت را به سادگی به ذهن میسپاریم به برکت وجود همین دامنه هاست.روزانه شاهد ثبت دامنه های مختلفی هستیم اما هنوز هم هستند کاربرانی که از دامنه چیزی نمی دانند و چه بسا اگر با دامنه بصورت دقیق و اصولی آشنا شوند علاقمند به ثبت یک دامنه به نام خود و یا حتی به نام کسب و کار خود شوند. که البته انتخاب نام دامنه ی خوب هم خودش چند تا نکته ی کلیدی دارد. که ما آموزش هایی تحت عنوان دامنه چیست و چرا باید دامنه ثبت کنیم را در ادامه برای شما خواهیم داشت.
اولین قدم برای اینکه یک دامنه ی خوب داشته باشیم اینه که دامنه های مختلف و کاربردهاشون رو شناخته باشیم، پس برای رسیدن به این هدف احتمالا همیشه ذهن شما درگیر این سوال است که چطور میتوانید دامنه ی مناسب داشته باشید.پس برای فهمیدن پاسخ سوال خودتون تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
در کل دامنه نشانگر آدرس یک وبسایت می باشد و هر وبسایتی دامنه ی مخصوص به خود را دارد.و همانطور که میدانیم روزانه هزاران وبسایت با نام های دامنه متفاوت ایجاد می شود .
همانطور که می دانیم برای رفتن به مکانی خاص نیاز به آدرس داریم لذا برای ورود به یک سایت هم نیاز به آدرس داریم، برای این کار کافیست اسم دامنه را به عنوان آدرس وبسایت در مرورگر خود وارد نماییم و با یک کلیک ساده، سایت مورد نظر خود را ببینیم.
در خاطر ماندن:
آی پی (internet protocol) آدرس های منحصر به فردی هستند که هرکدام مختص یک وبسایت می باشد و به کامپیوترها در پیدا کردن سروری که وبسایت در آن قرار دارد کمک می کنند. این آی پی ها شامل اعداد و ارقام متفاوتی می باشد و در صورت زیاد شدن تعداد سایت هایی که با آنها سرو کار داریم به خاطر سپردن این همه اعداد و ارقام سخت می شود.
برای اینکه به این مشکل برنخوریم برای هر سایت از دامنه استفاده می کنند تا اینکه بخاطر سپردن آدرس هر وبسایت راحتتر باشد. درست مانند زمانی که ما میهمانی به خانه ی خود دعوت می کنیم اگر به مهمان بجای دادن آدرس به شکل نام خیابان کوچه و پلاک از دادن موقعیت و طول و عرض جغرافیایی استفاده کنیم مهمان خود را به دردسر انداخته ایم چه بسا مهمان ما از آمدن به منزلمان منصرف شود.
در دنیای اینترنت هم به همین شکل است برای پیدا کردن یک وبسایت از اسم دامنه به جای آی پی استفاده می کنیم زیرا به خاطر سپردن آن، راحتتر می باشد. هر دامنه به آدرس آپی ی خاص خود متصل است که از آن آی پی برای پیدا کردن سروری که میزبان آن سایت است استفاده می شود که دامنه ی سایت هم به آن متصل شده است.
امیدواریم تا اینجا به اهمیت استفاده از نام های دامنه مناسب برای ایجاد یک وبسایت مناسب کسب و کار خود پی برده باشید،حالا نکاتی را جهت انتخاب نام دامنه بیان می کنیم که اگر به این نکات توجه داشته باشید می توانید برای وبسایت خود نام مناسبی را انتخاب نمایید.
ویژگی های نام دامنه ی مناسب
موضوعاتی که در این مقاله به آنها می پردازیم.
♥ دامنه ماندگار باشد.
- به راحتی در خاطر باقی بماند.
- به راحتی نوشته شود و حتی الامکان دارای حروف تکراری نباشد.
- دقت کنید اسم دامنه کوتاه باشد و حداکثر 12 کاراکتر باشد.
♥ خط فاصله
دقت داشته باشید اگر میخواهید از دامنه ای استفاده کنید که شامل دو عبارت است سعی کنید تا آنجا که امکان دارد از خط فاصله استفاده نکنید چون تاثیر منفی بر رنکینگ سایت دارد. در صورت لزوم، نهایت از یک خط فاصله استفاده نمایید.
♥ استفاده از کلمات کلیدی در نام دامنه
بهترین کار این است که علاوه بر اینکه حواسمان هست نام جذابی برای دامنه ی خود انتخاب می کنیم از کلمات کلیدی هم می توان استفاده کرد اما باید تعادل بین این دو را برقرار نماییم.استفاده از کلمات کلیدی دو مزیت مهم دارد.
- نام دامنه نیز به افزایش رنک کمک ویژه ای می کند.
- اگر از کلمات کلیدی در نام دامنه استفاده کنید کاربرانی که در جستجوی خود از کلمات کلیدی استفاده می کنند به راحتی به سایت شما هدایت می شوند و این امر خود باعث افزایش ترافیک سایت شما خواهد بود.
♥ انحصاری بودن نام دامنه
هنگام انتخاب نام دامنه دقت داشته باشید که نام دامنه ی انتخابی مشابه نام سایتی که از محبوبیت و شهرت برخوردار است نباشد و حتما نام دامنه ی شما منحصر بفرد باشد.
- حال باید از یک TLD یا همان پسوند نام دامنه مثل .com ، .net ، .org استفاده کنیم که .com بیشتر توصیه می شود لازم به ذکر است هر کشوری پسوند مخصوص به خود را دارد مثل .ir که برای ایران است یا .it که مخصوص ایتالیا می باشد.
چرخه حیات دامنه های بین المللی
تمامی دامنه های بین المللی چرخه ی حیات معینی دارند. حالا منظور از چرخه حیات دامنه چیست؟ از زمانی که دامنه ی یک سایت را ثبت می کنیم تا زمان مرگ و اتمام حیات دامنه یک دوره ی زمانی طی می شود که آن را چرخه حیات دامنه می نامیم و در اکثر دامنه های بین المللی با پسوندهای متفاوت این چرخه حیات یکسان است.
برای اینکه کار با سایت خود را شروع کنیم تنها ثبت دامنه کافی نیست بلکه باید حواسمان باشد تا دامنه نمیرد بدین منظورشما را با مراحل چرخش ثبت دامنه تا مرگ آن آشنا می کنیم.
دوره آزاد (available)
موقع خرید دامنه باید ببینید دامنه ی مورد نظر شما توسط فرد دیگری خریداری شده یا نه. اگر دامنه به نام شخص دیگری ثبت شده باشد شما دیگر نمی توانید آن دامنه را خریداری کنید. به وضعیتی که نام دامنه ی مورد نظر شما برای خریداری در دسترس باشد و توسط فرد دیگری ثبت نشده باشد و بتوانید آن دامنه را خریداری کرده و به نام خود ثبت کنید دوره آزاد دامنه میگویند.شما میتوانید انواع نام دامنه سایت مورد نظر خود را با پرداخت هزینه خریده تا اینکه دامنه انحصارا به نام شما ثبت شود.
دوره دامنه فعال(active)
بعد از اینکه دامنه را ثبت کردید دامنه برای شما فعال می شود و به اصطلاح وارد دوره ی فعال می شوید و حالا می توانید با توجه به نوع دامنه، آنرا تا نهایت ده سال تمدید نمایید.
دوره انقضای دامنه(expired)
اگر زمانی که نزدیک به پایان دوره دامنه فعال است، نسبت به تمدید دامنه اقدامی نکنید وارد دوره ی انقضای دامنه یا همان expire خواهید شد که در این مرحله دامنه ی شما غیر فعال شده دیگر قادر به استفاده از دامنه ی خود نمی باشید مگر اینکه با پرداخت هزینه، دامنه ی شما به حالت فعال دربیاید. دوره ی انقضای دامنه 45 روزه می باشد که در صورت عدم پرداخت هزینه برای تمدید دامنه و سپری شدن این مدت، دامنه ی شما قفل خواهد شد.
دوره بازخرید دامنه (redemption period)
اگر در طول 45 روز دوره انقضای دامنه هنوز هزینه ی تمدید دامنه را پرداخت نکرده باشید دامنه به مدت 30 روز قفل خواهد شد. در این دوره مانند دوره ی انقضای دامنه، تنها 30 روز برای تمدید آن فرصت دارید.توصیه ی ما به شما این است که تا آنجا که ممکن است سعی کنید وارد این مرحله نشوید تا مجبور به پرداخت هزینه ای ده برابر هزینه ی تمدید عادی آن هم به عنوان جریمه عدم تمدید به موقع شوید. نکته ی دیگر اینجاست در این مرحله فقط مالک نام دامنه می تواند آن را تمدید نماید و این امر نمیتواند از جانب شخص دیگری صورت پذیرد.
دوره حذف دامنه (pending deletion)
اگر به عنوان مالک دامنه باز هم اقدام به پرداخت جریمه و تمدید دامنه نکنید دامنه وارد دوره ی حذف خواهد شد و فقط به مدت 5 روز در این مرحله باقی خواهد ماند. پس از سپری شدن این مدت زمان دامنه به هیچ عنوان قابلیت بازگردانی نخواهد داشت و در نتیجه وارد دوره ی آزاد خواهد شد. به این معنا که شخص دیگری می تواند این دامنه را خریداری کرده و به نام خود ثبت نماید.
انواع پسوند یا TLD دامنه سایت
♦ پسوند com.
پسوند دات کام مخفف commercial به معنای تجاری می باشد که از بقیه ی پسوندها رایج تر می باشد.افرادی که قصد تجارت داشته باشند استفاده از این پسوند می تواند مناسب باشد. بیشتر شرکتهای تجاری در سراسر جهان برای ساخت سایت خود از دامنه ای با این پسوند استفاده می کنند.
♦ پسوند net.
از آنجایی که این پسوند مخفف شده ی کلمه ی network به معنای شبکه می باشد و برای شرکتهایی که در زمینه ی ارائه خدمات اینترنتی نظیر ارائه ی هاست، سرور، فروش دامین و … فعالیت دارند مفید می باشد.
♦ پسوند int.
این پسوند مخفف کلمه ی international به معنای بین المللی می باشد. سازمانهای بین المللی از این پسوند برای ساخت نام دامنه مناسب خود استفاده می کنند.
♦ پسوند info.
این پسوند مخفف کلمه ی information است و به معنای اطلاعات است و غالبا سایتهایی که در زمینه ی اطلاع رسانی و حوزه های این چنینی فعالیت دارند از دامنه هایی با این پسوند استفاده می کنند.
♦ پسوند org.
این پسوند از دسته پسوندهای رایج و مخفف کلمه ی organization و به معنای سازمان می باشد. معمولا سازمانهای خصوصی که فعالیت آنها غیر تجاری می باشد از این پسوند برای دامنه ی خود استفاده می کنند.یکی از سازمانهای داخل کشورمان که از این پیشوند استفاده کرده و در زمینه ی کاملا غیرتجاری فعالیت می کند سازمان سنجش کشور با دامنه ی sanjesh.org می باشد.
♦ پسوند gov.
این پسوند مخفف کلمه ی government به معنای دولت می باشد و همانطور که از اسمش پیداست از این پسوند برای ایجاد نام مناسب دامنه های دولتی استفاده می شود.
♦ پسوند biz.
این پسوند مخفف کلمه ی business و به معنای تجارت می باشد و همانطور که مشخص است از آن برای ایجاد دامنه ی سایتهایی با اهداف تجاری استفاده می شود.
♦ پسوند name.
این پسوند به معنای نام می باشد و میتوان آن را به عنوان اولین پسوندی دانست که برای سایتهای شخصی می شود از ان استفاده کرد.پس اگر قصد راه اندازی وبسایت شخصی خود را دارید میتوانید به انتخاب این پسوند نیز برای دامنه ی خود فکر کنید.
♦ پسوند edu.
این پسوند مخفف کلمه ی education به معنای تحصیل علم می باشد. به همین دلیل می توان از این پسوند برای ساخت دامنه هایی با هدف آموزش استفاده کرد.
♦ پسوند mobi.
این پسوند مخفف کلمه ی mobile می باشد و شرکت هایی که در زمینه ی ارائه خدمات تلفن همراه فعالیت دارند می توانند از این پسوند برای دامنه ی سایت خود استفاده کنند.
♦ پسوند travel.
این نوع پسوند به معنای مسافرت می باشد و به همین دلیل میتواند برای شرکتها و آژانسهای مسافرتی گزینه ی مناسبی برای ساخت دامنه ی سایت باشد.
♦ پسوند ws.
خیلی ها این پسوند را مخفف کلمه ی web site می دانند و به معنا و مفهوم وبسایت می باشد، همین دلیل باعث شده بعضی افراد برای ایجاد وبسایتهای مختلف از این پسوند استفاده کنند.
♦ پسوند ac.
این پسوند از دسته ی پسوندهای ملی و مربوط به مجموعه جزایر آسکنشن (ascension) می باشد. به دلیل تشابه اسمی که به کلمه ی آکادمی (academy) به معنای تحصیلات عالیه دارد گاها از این پسوند در ساخت دامنه های مربوط به سازمانهای آموزشی استفاده می گردد.
♦ پسوند tv.
به علت تشابه این پسوند به TV که مخفف کلمه ی television به معنای تلویزیون میباشد برخی به اشتباه علت وجود این پسوند را کاربرد آن در همین زمینه می دانند از جمله خیلی از شبکه های ماهواره ای دنیا که از این پسوند در ساخت دامنه ی وبسایت خود استفاده می کنند که کار غلطی می باشد.
♦ پسوند ir.
این پسوند مختص کشور ایران می باشد که در سراسر دنیا به عنوان دامنه ی بین المللی ایران شناخته شده است و توسط مرکز تحقیقات بنیادی زنجان ثبت می گردد.در بین سه کشور ایران و ایرلند و عراق که هر سه با Ir شروع می شوند خوشبختانه این پسوند به نام ایران ثبت شده و کشور ایرلند از پسوند Ie و کشور عراق از پسوند Iq استفاده می کنند. فقط افرادی می توانند دامنه ی .ir دامنه را ثبت نمایند که بطور رسمی مقیم کشور ایران باشند. پسوند ir انواع مختلفی دارد که با آنها آشنا خواهیم شد. برای ثبت نام این دامنه ابتدا باید به ساخت شناسه ایرنیک اقدام نمود.
♦ پسوند gov.ir.
این پسوند در ساخت دامنه سایتهای مربوط به مراکز دولتی و سازمانهای زیرمجموعه قوای مجریه، مقننه و قضاییه جمهوری اسلامی ایران کاربرد دارد. برای ثبت دامین هایی با این نوع پسوند حتما باید درخواست کتبی در سربرگ سازمان یا موسسه ی متقاضی به ایرنیک ارائه گردد.
♦ پسوند ir.
کسانی که می خواهند برای شرکتی که ثبت کرده اند سایتی طراحی کنند می توانند از دامنه ای با پسوند ملی .co.ir در خصوص حوزه ای که در آن فعالند، استفاده کنند از آنجا که co مخفف کلمه ی compony به معنای شرکت می باشد پس این پسوند می تواند گزینه ی مناسبی برای شرکت های غیر دولتی باشد. برای ثبت دامنه باید این پسوند باید حتما مجوز دریافتی ارائه گردد.
♦ پسوند ac.ir.
از آنجا که ac مخفف academy به معنای تحصیلات عالیه می باشد این نام برای موسسات عالی داخل کشور که مجوز رسمی داشته و به شکل قانونی در حال فعالیت هستند ، میتواند انتخاب مناسبی باشد. حتما زمان ثبت در ایرنیک باید کپی مجوز دریافتی را ارائه کرد.
♦ پسوند org.ir.
این پسوند مخفف کلمه ی organization به معنای سازمان می باشد و اغلب موسسات آموزشی و مراکز علمی که دارای مجوز رسمی برای فعالیت هستند از پسوند ملی .org.ir برای ثبت دامنه ی خود استفاده می کنند.مراکز و موسساتی می توانند از این پسوند ملی استفاده کنند که دولت ایران را به عنوان یکی از اعضای خود داشته باشند. در نظر داشته باشید برای ثبت دامنه ای با این پسوند باید کپی روزنامه ی رسمی خود را به ایرنیک ارائه دهند.
♦ پسوند net.ir.
این پسوند مناسب برای شرکتهایی است که ارائه دهنده خدمات شبکه یا ISP می باشند. لازم به ذکر است برای ثبت دامنه ای با پسوند .net.ir داشتن مجوز ISP ضروری است.
♦ پسوند sch.ir.
این پسوند برای ثبت دامنه ی موسسات آموزشی که مجوزهای لازم از آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران را داشته باشند مناسب می باشد. یادآور می شویم که برای ثبت دامنه با این پسوند، کپی مجوز دریافت شده و ارائه ی درخواست کتبی در سربرگ موسسه لازم و ضروری می باشد.
♦ پسوند id.ir.
افراد حقیقی که تابعیت ایرانی دارند با ارائه دادن تصویر از صفحه شناسنامه خود، دامنه ای با پسوند .id.ir برای خود ثبت نمایند.
همانطور که می دانید برای راه اندازی هر کسب و کار اینترنتی، داشتن یک دامنه ی مناسب الزامی است خب سوال اینجاست که چطور می توان یک دامنه ی مناسب برای نوع فعالیت یا کسب و کار خود داشت ما در این مقاله سعی کردیم نکات مهمی در رابطه با خرید دامنه ی مناسب برای شما بازگو کنیم.اولین چیزی که مخاطبین یا مشتریان شما با آن روبرو می شوند نام دامنه ی شما می باشد. پس برای انتخاب نام دامنه ی خود زمان گذاشته و انتخاب هوشمندانه ای داشته باشید چون نام دامنه بزرگترین اعتبار وبسایت شما خواهد بود.